Nasza Kuchnia i Menu

imagesMamy własną kuchnię – sami przygotowujemy posiłki. Uwzględniamy diety.

Nasze posiłki są zdrowe i smaczne, a przygotowuje je kucharka z wieloletnim doświadczeniem . Dba o prawidłowe planowanie zdrowego jadłospisu, tak aby wszystkie posiłki były wartościowe i zbilansowane .  Naszym przedszkolakom serwujemy 5 posiłków w ciągu dnia: śniadanie , II-gie śniadanie, obiad ( zupa, drugie danie), podwieczorek, II-gi podwieczorek. Potrawy są przygotowywane bez użycia produktów wysoko przetworzonych.  Z menu wyeliminowaliśmy parówki, słodycze, słodkie napoje, przetworzone produkty mleczne takie jak dosładzane  serki czy desery. W zamian przygotowujemy pasty, twarożki i sałatki.   Białą mąkę i białe pieczywo w dużej części zastąpiliśmy produktami pełnoziarnistymi. Wprowadziliśmy do jadłospisu ryż brązowy, i różnorodne kasze.  Każdego dnia dzieci otrzymują warzywa i owoce, jogurty naturalne i mleko świeże ( nie UHT).  Dzieciom z alergiami pokarmowymi, oraz specjalnymi wymaganiami żywieniowymi podajemy posiłki zgodnie z zaleceniami lekarza i rodziców.

W przedszkolu wpajamy dzieciom zasady zdrowego żywienia wszystkie  są  zachęcane do próbowania nowych potraw. Raz w tygodniu w twórczej i radosnej atmosferze , dzieci maja okazję pobawić się w kucharza. W ramach zajęć Kuchcikowo, w prawdziwej kuchni, wspólnie  przygotowujemy proste, kolorowe i pomysłowe potrawy, robimy przetwory i pieczemy domowe ciasteczka. Podczas śniadania serwowanego w postaci „szwedzkiego stołu” maluchy uczą się komponować kanapki i dokonywać wyborów co do preferowanych smaków.

Wierzymy, że zdrowa, świeża, zróżnicowana i smaczna kuchnia będzie pomocna w kształtowaniu się prawidłowych postaw  i gustów kulinarnych naszych dzieci.